sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Brezelit ja Obatzter

Baijerilainen suolainen herkku ei ole Suomessa kovin tunnettu. Söin niitä nuorempana Baijerissa koulussa evääksi ja myöhemmin aikuisena oluen seuraksi. Niitä saa onneksi nykyään myös Suomesta (mm. Stockmannista), mutta halusin tehdä niitä myös kotona. Parhaimmillaan ne ovat nimittäin tuoreina, kun ne ovat pehmeitä sisältä ja rapeita päältä. Tein Brezeleiden innoittamana myös koruriipuksen muovailumassasta. :)

Brezeleiden oikea nimi on 'Laugenbrezel' eli lipeäbrezel. Monet varmasti ihmettelevät, miksi näihin rinkeleihin lisätään natronlipeää. Mutta sehän on vahva emäs ja sitähän on kodin putkimiehessä! Argh! Mutta nou hätä! :) Liuos on huomattavasti laimeampi ja uunissa lämmön ja ilman hiilidioksidin vaikutuksesta natronlipeä muuttuu vaarattomaksi natriumvetykarbonaatiksi. Tämän yhdisteen tuttavallisempi nimitys on ruokasooda. Jos ei uskalla käyttää natronlipeää tai sitä ei ole saatavilla, voidaan sen sijaan käyttää myös soodaliuosta. Baijerissa NaOH:in käyttö näiden rinkeleiden leivonnassa on ihan normaalia ja sitä on kaupoissa paremmin saatavilla kuin meillä Suomessa (apteekissa minua katsottiin vähän hassusti, kun kerroin tarvitsevani natriumhydoksidia leivontaan :D). Jos katsoo tarkkaan Stockmannin Brezeleiden aineslistaa, löytää sieltäkin natriumhydroksidin. Onneksi olen töissä laboratoriossa ja sain pienen määrän NaOH:ia Brezeleiden leivontaan omaan "prosessilaboratoriooni". Kyltti löytyi töistä remontin jäljiltä. :)



Brezeleitä voi syödä sellaisenaan tai Obatzterin kanssa. Se on pehmeistä valkohomejuustoista valmistettu "juustotöhnä". Se ei ehkä näytä kovin herkulliselta, mutta se on täydellinen pari suolaisen Brezelin kanssa!

Suomensin Brezelin reseptin saksankielisiltä sivuilta, jota saksalainen ystäväni suositteli. Obatzterin reseptin sain toiselta saksalaiselta ystävältäni. Obatzter kannattaa syödä aika pian, koska se ei säily kovin pitkään (ehkä pari päivää). Brezelitkin kannattaa syödä saman päivän aikana, koska seuraavana päivänä ne ovat jo hieman kuivahtaneita.

Jälkeenpäin löysin yhdestä leivontablogista suolarinkeleiden reseptin suomeksi. Siellä on käytetty NaOH:in sijaan ruokasoodaa. Jos NaOH:in käyttö VÄHÄNKIN epäillyttää, tee ihmeessä Brezelit soodaliuoksella. Niistä tulee yhtä hyviä! Kannattaa kokeilla! :)


Brezelit

500 g vehnäjauhoja
250 ml vettä
1 pkt kuivahiivaa
1 tl suolaa
½ tl sokeria

Lisäksi
merisuolaa
4% NaOH-liuos (samaa liuosta voi käyttää monta kertaa)


Laita uuni päälle (200-220 C). Rasvaa pelti (NaOH:in takia ei voida käyttää leivinpaperia) tai käytä ritiläpeltiä (Brezelit jäävät ritilään pahemmin kiinni kuin voideltuun peltiin eli tiskaamista on enemmän :))
.

Valmista NaOH-liuos (40 g 1 litraan vettä). Tässä vaiheessa kannattaa olla suojalasit ja suojakäsineet ja mielellään myös laboratoriotakki tai muu pitkähihainen päälle suojaamaan mahdollisilta roiskeilta. Laita NaOH-liuos isoon laakeaan kulhoon.

Liuota kuivahiiva veteen. Veivaa aineksista taikina. Taikina on valmis, kun se on tasainen ja kuiva. Älä anna taikinan nousta. Ota taikinasta pieniä paloja ja pyöritä niistä pitkä ohut tanko. Jätä se keskeltä hieman paksummaksi. Tee tangosta Brezelin muotoinen. (Nämä Brezelit eivät ole yhtä kauniita kuin niiden pitäisi olla. Onneksi ulkonäköä tärkeämpää on maku. :))




Laita kumihanskat käteen ja suojalasit silmien suojaksi, kun seuraavaksi kastat Brezelit nopeasti NaOH-liuoksessa. Viillä terävällä veitsellä viiva Brezelin paksuimpaan kohtaan ja laita päälle merisuolaa. Paista Brezelit uunissa kunnes ovat sopivan ruskeita (noin 15-20 min). 



Nauti Brezelit Obatztan kanssa!






Obatzter

250 g kypsää Camembert-juustoa tai Brie-juustoa (tai molempia)
75 g   pehmeää voita
1 pieni sipuli
paprikajauhetta
pippuria
suolaa
 
Lisäksi voi laittaa 
tuoretta persiljaa
kuminaa
2 rkl olutta

Paloittele sipuli (ja persilja) mahdollisimman pieniksi paloiksi. Muussaa juusto haarukalla ja sekoita siihen pehmennyt voi (anna voin pehmetä huoneenlämmössä tai lyhyesti mikrossa, älä sulata!). Mausta ja sekoita tasaiseksi töhnäksi. Koristele pienellä persiljanipulla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti